:: Ilmu umpama air yang mengalir dari gunung ke lembah, tadahlah dengan hati yang merendah kepada Tuhan

www.pendidikmy.net

08 October 2008

NUTP diminta kumpul data kes guru teraniaya

Sumber: Utusan Online (08/10/2008 12:56pm)

KUALA TERENGGANU 8 Okt. — Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) akan diminta mengumpul data dan maklumat mengenai kes penganiayaan terhadap guru-guru yang berlaku di negara ini.

Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Razali Ismail berkata pengumpulan data berkenaan bagi membolehkan Kementerian Pelajaran mencari kaedah terbaik untuk menangani isu seperti guru dipukul, disaman dan ditukarkan ke tempat lain atas alasan yang tidak munasabah.


“Perkara ini akan kita kemukakan kepada NUTP dalam jangka masa terdekat.

Kita mahu isu-isu penganiayaan terhadap guru-guru seperti yang sering dilaporkan oleh media massa sebelum ini diatasi dengan kaedah terbaik,” katanya.

Beliau yang ditemui selepas menghadiri majlis movitasi dengan pelajar di Sekolah Menengah Agama Sheikh Abdul Malik, di sini hari ini berkata campur tangan pihak lain terutama ibu bapa dalam soal pendidikan di sekolah boleh melemahkan semangat guru untuk mendidik pelajar.

Razali berkata akibat daripada itu, guru akan mengajar secara sambil lewa kerana bimbangkan keselamatan diri dan ini pasti memberi kesan yang negatif kepada pelajar.

— BERNAMA

1 komen:

Anonymous said...

Kes guru dg2941 ni bukan kes teraniaya juga kan?????...takkan yg tu pun KPM tak faham? NUTP perlu lebih komited nk perjuangkan...bawa2lah dlm Cuepacs skali bincang...buka mata siapa yg sebenarnya nk diperjuangkan bila gaji dah jadi cacamarba...

Post a Comment